Dia Mundial de l’Aigua

Avui ens unim al dia Mundial de l’Aigua, intentant dia a dia fer front a les problemàtiques derivades del seu malbaratament.

Els problemes que es troben al llarg del cicle de l’aigua estan soscavant el progrés en els principals conflictes planetaris: des de la salut fins a la fam, segons informe de l’ONU, en commemoració d’aquest dia.

Amb la unió de totes les persones podem fer canvis en la forma d’ús, de consum i gestió de l’aigua en les nostres vides.

Mesures fàcils de dur a terme:

– Tancar les aixetes quan no s’utilitzen

En rentar-se les mans o les dents es consumeixen entre 2 i 18 litres d’aigua (una aixeta oberta raja a 10 litres/minut), segons si la persona deixa córrer l’aigua inútilment o bé tanca l’aixeta mentre s’ensabona, es neteja les dents, s’afaita o renta els plats a mà.

– No descongelar els aliments sota l’aixeta

Si es treuen amb temps del congelador o es descongelen amb el microones s’aconsegueix no malbaratar aigua.

– Reparar les aixetes i cisternes dels vàters que perdin aigua

En el cas de fuites d’aigua, cada gota que cau cada dos segons sumen en total 6.000 litres d’aigua malbaratada a l’any, i un fil d’aigua que no s’atura són 36.000 litres/any. Si s’eviten les fuites i es reparen les aixetes que degoten es pot assolir un estalvi de fins a 30 litres al dia.

– Instal·lar cisternes de vàter amb doble càrrega

Cada vegada que s’utilitza la cisterna del vàter es consumeixen entre 6 i 10 litres d’aigua. Una mesura per reduir aquesta quantitat és col·locar una o dues ampolles plenes de sorra dins del dipòsit del vàter o instal·lar un sistema de buidatge regulat, que permetrà reduir a la meitat el consum d’aigua. D’aquesta manera es pot evitar gastar uns 4.000 litres d’aigua l’any.

– No utilitzar el vàter com a paperera

D’aquesta manera s’evita gastar entre 6 i 10 litres d’aigua per cada vegada que s’activa la cisterna.

– Posar la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa i utilitzar programes d’estalvi

Un cicle d’una rentadora utilitza de 60 a 90 litres d’aigua (si la rentadora no és de baix consum, pot consumir uns 200 litres d’aigua), i el del rentavaixella de 18 a 30 litres. Cal tenir ambdós electrodomèstics a plena capacitat abans de posar-los en funcionament, el que permetrà estalviar aigua i energia elèctrica.

– Regar la gespa o les plantes de bon matí o al vespre per evitar l’evaporació de l’aigua

Per regar una superfície de gespa de 100 m2 són necessaris 400 litres d’aigua. Per reduir l’evaporació i estalviar aigua es recomana regar ben d’hora al matí o al vespre.

Les petites accions personals sumen davant l’escassetat de l’aigua.